Taula 2: Comunicació pel canvi social i responsabilitat social dels mitjans

La línia temàtica que seguirà la segona taula de les Jornades de Comunicació pel canvi social serà Comunicació pel canvi social i responsabilitat social dels mitjans. Aquesta taula serà moderada per la Sra. Mònica Puntí de la Universitat de Girona, membre del comitè organitzador i del grup de recerca Comunicació Social i Institucional (CSiI).

En aquesta segona taula, es parlarà sobre el fet que la informació i la comunicació són determinants en una societat que les utilitza per definir-se a si mateixa. En aquest context els mitjans de comunicació adquireixen nous protagonismes. La participació o no en la construcció i la governança democràtica, contribuir a la difusió de valors com els drets humans, l’educació social, la discussió publica dels afers rellevants, el pluralisme de fonts, veus i perspectives, la independència i la deontologia són els reptes actuals en el marc de la responsabilitat social dels mitjans de comunicació.

Els ponents de la taula seran:

  • Manuel Ángel Vázquez Medel: Catedrático en la Facultad de Comunicación (Universidad de Sevilla), de la que ha sido fundador. Presidente de la Comisión Acadèmica y Coordinador del Doctorado Interuniversitario en Comunicación. Director del Plan Integral para el Fomento de la Lectoescritura de la US y del Grupo de Investigación en Teoría y Tecnología de la Comunicación. Presidente de Honor de la Asociación Andaluza de Semiótica y miembro de la Academia de Buenas Letras de Granada, ha sido el primer Presidente del Consejo Audiovisual de Andalucía. Es autor de 16 libros, editor científico de otros 20 y autor de más de un centenar de publicaciones científicas. Ha desarrollado una Teoría Social y Comunicacional crítica y compleja centrada en las dinámicas de emplazamientos/ desplazamientos reales y simbólicos.
  • Teresa Velázquez Gracia-Talavera: Catedrática de Periodismo de la Universidad Autónoma de Barcelona. Coordinadora académica en la UAB del Máster de Europeo “Mediación intermediterránea: inversión económica e integración intercultural (M.I.M.)” impartido por las universidades Autónoma de Barcelona, Ca’Foscari de Venecia y Paul Valéry, Montpellier III y de la Diplomatura de Postgrado Comunicación, Cooperación internacional y Mediación Sociocultural en el Mediterráeno”. Presidenta del Observatorio Mediterráneo de la Comunicación de Barcelona (OMEC). Co-directora del Grupo de investigación de la UAB Laboratori de Prospectiva i Recerca en Comunicació, Cultura i Cooperació (L.A.P.R.E.C.) y Jefa de Redacción de la revista deSignis, publicación de la Federación Latinoamericana de Semiótica (FELS). Miembro de diferentes asociaciones internacionales de investigadores de la Comunicación y de Semiótica. Presidenta de la Sección de Comunicación Internacional e Intercultural de ECREA. Miembro de Comités de Redacción, asesor y director de diferentes publicaciones internacionales. Investigadora principal de proyectos financiados. Autora de más de cincuenta artículos, capítulos de libros y libros.
  • Thomas Tufte: Professor de Comunicació de la Universitat de Roskilde i Associat Sènior de Recerca de la Facultat d’Humanitats de la Universitat de Johannesburg. En l’actualitat és director del Programa d’Investigació “People Speaking Back? Mitjans, Empoderament i Democràcia a l’Àfrica Oriental”, així com fundador i codirector del binacional “Orecomm research center on communication and glocal change”. Està involucrat àmpliament en xarxes amb investigadors africans i llatinoamericans que treballen en l’ús dels mitjans de comunicació, ciutadania i empoderament. Ha escrit, és coautor i ha editat 12 llibres i més de 50 articles en revistes revisades per experts  i capítols de llibre en àmbits com la comunicació pel canvi social, la comunicació per a la salut i l’etnografia dels mitjans de comunicació.
  • Lucrecia Escudero: Doctora en Semiòtica per la Universitat de Bolonya i de l’Institut de Disciplines de la Comunicació dirigit pel professor Umberto Eco. Especialista en Anàlisi del Discurs per La Universitat de París XIII. Directora de Llicenciatura de Comunicació de les Organitzacions de la Universitat de Lille (França). Directora de la Revista Llatinoamericana de semiòtica DeSignis, publicació de la Federació Llatinoamericana de Semiòtica http://www.designisfels.net/.
  • Olga del Rio: Doctora en Ciències de la Informació, especialitzada en la investigació de la Metodologia, Comunicació i TIC per al desenvolupament de les polítiques de Comunicació i Planificació estratègica de la Comunicació. Actualment, és professora del Departament de Filologia i Comunicació de la Universitat de Girona, Vicepresidenta de l’Observatori Mediterrani de la Comunicació (OMEC), consultora a la CE i membre del Comitè Científic Internacional de la iniciativa Art-PNUD.
  • Joan Manuel del Pozo: És professor de Filosofia de la Universitat de Girona. Ha traduït al català, dins la Fundació Bernat Metge, dos tractats filosòfics de Ciceró, el De natura deorum i el De re publica. Ha fet també la traducció directa del llatí original de la Utopia de Thomas More. Manté una intensa activitat com a conferenciant aquí i en diversos països entorn de temes d’educació, filosofia, ètica i política. Actualment és director de l’ “Observatori d’Ètica Aplicada a l’Acció Social, Psicoeducativa i Sociosanitària”. Com a polític, ha estat diputat al Congrés i al Parlament, tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Girona i conseller d’Educació i Universitats en el darrer govern de Pasqual Maragall. Ha estat també conseller de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.
  1. Deixa un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: