Taula 3: Informació, Internet i participació ciutadana

La línia temàtica que seguirà la tercera taula de les Jornades de Comunicació pel canvi social serà la Informació, Internet i participació ciutadana. Aquesta taula serà moderada pel Doctor Toni Sellas de la Universitat de Girona, membre del comitè científic del grup de recerca Comunicació Social i Institucional (CSiI).

En aquesta tercera taula, les institucions afronten nous reptes, derivats del protagonisme de la societat civil, la crisi de confiança i de credibilitat o les exigències de més transparència i responsabilitat, entre altres. Això requereix una comunicació efectiva i de qualitat, que no es pot limitar a una transmissió d’informació a uns ciutadans que volen ser interlocutors actius i participar en el procés de presa de decisions. Es debatrà el rol i l’estat actual de les TIC i d’Internet com a canal per a la participació de la ciutadania en la vida pública i/o en l’articulació d’espais i processos para-institucionals.

Els ponents de la taula seran:

  • Ernest Benach: Fins fa 3 anys es dedicava a la política en primera línia. Ha sigut president del Parlament de Catalunya des del 2003 fins al 2010, també ho va ser de la CALRE (Conferència d’Assemblees Legislatives Regionals Europees) l’any 2005 i diputat des del 1992 fins al 2010. Durant 14 anys (1987 – 2001) regidor a l’Ajuntament de Reus on va desenvolupar diferents responsabilitats en àmbits tan diversos com la sanitat, la promoció econòmica, la cultura, l’esport, entre altres. En aquests moments està en fase de canvis professionals fent d’emprenedor en dos projectes empresarials i també col·laborant en alguns mitjans de comunicació de forma regular (Catalunya Ràdio, El Periódico de Catalunya, El Mundo Deportivo, Delcamp.cat, Tribuna.cat,…). Va escriure “Política 2.0” i juntament amb el professor Miquel Pueyo han guanyat el premi Vallverdú d’assaig per l’obra “Mort certa, hora incerta” que ha sortit en forma de llibre. Tota la vida ha tingut una vinculació explícita, vocacional i constant amb el món associatiu, i ara presideix la Fundació Escolta Josep Carol.
  • Trina Milan: És coordinador del Grau de Màrqueting i Comunitats digitals a la Fundació Tecnocampus Mataró-Maresme i és CEO a l’empresa Platxeria SL, Digital contents & Social Media Events. En l’actualitat també imparteix docència a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) sobre competencia digital i és consultora de multimèdia i comunicació en aquesta mateixa institució. És presidenta de l’Associació STIC.CAT i professor en màrqueting digital i xarxes socials a la Universitat Pompeu Fabra.
  • Ismael Peña-López: Professor de la Universitat Oberta de Catalunya, als Estudis de Dret i Ciències Polítiques, així com investigador al seu Internet Interdisciplinary Institute i el seu eLearn Center. Doctor en Societat de la Informació i del Coneixement, Llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials (Economia), Màster en Ecoauditories i Planificació Empresarial del Medi Ambient i tinc un postgrau en Gestió del Coneixement. Treballa Sobre l’Impacte de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació en el Desenvolupament. En concret, els interessos es centren en la mesura de l’evolució de les economies digitals i l’adopció personal d’allò digital (e-readiness, divisòria digital), així com l’impacte de les TIC en el Desenvolupament i les seves principals institucions, especialment en l’àmbit de les TIC i l’educació i les TIC i la democràcia. Va ser membre fundador més tard director del Programa de Cooperació al Desenvolupament de la UOC, on va treballar sobretot en els camps de l’e-learning per al desenvolupament i el voluntariat en línia. És l’editor d’ICTlogy (ISSN 1886-5208).
  • Frederic Porta: És Arquitecte per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Reus (2011, URV), Màster en Teoria i Pràctica del Projecte d’Arquitectura (2012, MTPPA, ETSAB, UPC) i Postgrau en Arquitectura i Sostenibilitat (2013, Escola Sert, COAC). Fundador d’Estudi 1/10. És membre de varis col·lectius i associacions de la cultura popular del Vendrell. Des de finals del 2011 és un dels fundadors i impulsors del bloc d’opinió Les4Fonts.
  • Carles Puigdemont: És Diputat al Parlament de Catalunya des de l’any 2006, i Alcalde de Girona des de juliol de 2011.  La seva activitat professional al llarg de gairebé tres dècades va estar relacionada sempre amb la comunicació, i li interessa especialment el canvi cultural i social que representen les TIC en aquest àmbit.
  1. L’opinió pública: un nou valor | L4F | Les4Fonts

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: